Deep Democracy op scène met TIM XL

Duik in het onbekende

Illustratie van Britt Raes van TIM XL. Acteurs duiken onder de waterlijn van wat leeft bij het publiek.

Exact twee jaar geleden kwam ik redelijk per toeval in contact met Deep Democracy. Dat is een methodiek voor besluitvormingsprocessen in groepen. Als gastdocent bij Kwadraet werd ik uitgenodigd om met hun team deel te nemen aan “level 1 van de opleiding”. Inge Van Droogenbroeck had me gezegd dat ik daar zeker helemaal warm van zou lopen, gezien de parallellen die zij zag met met wat ik steeds vertel over improvisatieprincipes. Aangespoord door haar enthousiasme nam ik deel. Ik kwam recht uit mijn vakantie, had me nergens in ingelezen en wist al niet meer goed waar ik heen ging. Ik ging me laten verrassen. En dat gebeurde. De eerste dag werd ik heen en weer geslingerd tussen ergernis en verwondering. De tweede dag ruilde ik de ergernis resoluut in voor enthousiasme.

Getriggerd door een bijzondere manier van begeleiden

Die ergernis had te maken met de schijnbare onverschilligheid van de facilitator in een Deep Democracy proces, waarvan wat later bleek hoeveel kracht en verbinding het in no time in de groep creëerde. Het is dan ook geen onverschilligheid, maar doorgedreven en zeer verfijnde neutraliteit. Echt anders ook dan de meerzijdige partijdigheid die ik ken als bemiddelaar of de verdeelde aandacht over elk individu als trainer.

Parallellen tussen Deep Democracy en improvisatietheater

Wat Inge bedoelde werd me snel duidelijk. Wat wij in onze trainingen met Inspinazie over communicatie en leiderschap als improvisatieprincipes laten ervaren, kwam ook hier snel naar boven:

  • openheid voor ‘het andere idee”
  • het versterken van de kleinere stem
  • het figuurlijk en letterlijk “in beweging” brengen
  • het onzichtbare zichtbaar maken, of onder de waterlijn duiken

Twee jaar en een voorstelling later

Zelf nam ik een behoorlijk diepe duik in deze wereld en vervolledigde ondertussen de vier modules van de opleiding. Ik zag in Deep Democracy ook een heldere piste in de zoektocht die collega Leen en ik in die tijd waren gestart in het ontwerpen van een voorstelling waarbij het niet de baas of de HR-medewerker is die beslist waarover wij komen spelen met thematisch improvisatietheater. Omdat we vaak merken dat een ander thema urgenter blijkt dan wat vooropgesteld is, zochten we een vorm waarbij het thema zichzelf onthult terwijl we spelen. Zodat organisaties die dat willen, improvisatietheater kunnen inschakelen waarbij àlles vanuit de groep komt. Met een werkgroep van Inspinaziespelers bouwden we aldus gedurende enkele maanden aan wat we nu als TIM XL in de wereld zetten. We volgden playback theater workshops met Sarah Avci, vertaalden Deep Democracy werkvormen in improvisatietheatervormen, deden een uitroltraject in drie organisaties en schaafden het concept zorgvuldig bij.
Ook doorploeterden we ondertussen eens zelf als groep, onder begeleiding van Fanny, een intens DD-gesprek. (Daarover later meer.) 
TIM XL staat nu helemaal in de steigers en op 19 september kan je een toelichting horen en een demoversie meemaken!

Boekvoorstelling en demonstratie TIM XL

zondebok-cover_1000Fanny Matheusen, haar uitgever en Inspinazie slaan de handen in elkaar om de avond van haar boekvoorstelling samen vorm te geven. Naast onze eigen demo, heb ik ook nog de eer om met haar, Anouk Moors van Mediv, en Yasmien Naciri in een panel te zetelen, geleid door Tamara Lenaerts van She & Company.

Het wordt zo’n avond waarop vele mooie straffe dingen samen komen, en ik hoop dat je erbij bent. Tot dan!

Programma

19u30 Welkom door Elisabeth Torfs (uitgever Pelckmans Pro)

19u35 Demo improvisatietheater TIM XL o.b.v. de principes uit deep democracy, gebracht door Inspinazie.

20u15 Panelgesprek met Fanny Matheusen (Goesthing), Nathalie Van Renterghem (trainer bij en medeoprichter van Inspinazie), Yasmien Naciri (onderneemster en columniste De Morgen) en Anouk Moors (Mediv, experte conflictbemiddeling). Moderator: Tamara Lenaerts (She&company)

21u15 Receptie en signeersessie

Doorlopend tekent de illustratrice van het boek Shamisa Debroey een aantal prachtige tekeningen.

Over het boek

Van zondebok naar zebra vertelt het verhaal van deep democracy, een methode met roots in het Afrikaanse continent waarbij geluisterd wordt naar de minderheidsstem. De zondebok, die anders wordt weggezet als de rare, diegene die tegenstribbelt of lastig is, wordt via deze methode een bron van wijsheid.

Ieder van ons is immers een zebra, met zijn eigen uniek strepenpatroon en een persoonlijke inbreng in ieder debat. De uitdaging is dus om die veelheid van stemmen te verenigen zonder te verzanden in flauwe compromissen of zakelijke bemiddelingspogingen. Met een set eenvoudige tools en een rijke filosofische onderbouw helpt Van zondebok naar zebra de lezer op weg om aan de slag te gaan met deep democracy. Je leert hoe je de methode kan toepassen in je rol als teamleider, CEO, ouder, coach, procesbegeleider, leerkracht, jeugdwerker of activist. Al snel zal je voelen dat de methode je een nieuwe kijk geeft op onze wereld in verandering.

>> inschrijven kan tot 12 september hier

>> meer over de voorstelling TIM XL hier

.